Met een gericht cv bereik je meer
Je curriculum vitae is de sleutel naar een eerste kennismaking. Die kennismaking kan aan de basis liggen van een belangrijke stap in je carrière. Het is daarom bijzonder belangrijk dat je in jouw voorbereiding voldoende belang hecht aan de inhoud van jouw cv.
Met een standaard curriculum dat je naar 50 bedrijven verstuurt, dreig je kansen te mislopen. Met een gerichter cv maak je beduidend meer kans op succes. Denk daarom eerst goed na over je ambities en pluk gericht enkele vacatures uit.
Diep je relevantste ervaringen en resultaten meer uit. Gebruik heel concrete voorbeelden in functie van een vacature. Zo zal een recruiter of potentiële werkgever sneller raakvlakken zien en je uitnodigen voor een eerste kennismaking.
Goed begonnen is dus half gewonnen!
Welke elementen bevat een overtuigend cv?
Ervaring
Dit is het belangrijkste deel uit jouw curriculum vitae. Alhoewel er heel wat theorieën bestaan over de manier waarop je een cv moet opstellen, is het meest voor de hand liggende nog steeds het chronologische cv.
Je kan hierin kiezen:
- Ofwel begin je met jouw eerste werkervaring.
- Ofwel begin je met jouw laatste werkervaring en werk je dus omgekeerd chronologisch.
Ons advies? Zet je recentste werkervaring voorop. De kans is groot dat de verantwoordelijkheden uit jouw laatste werkervaringen dichter aansluiten bij de ervaringen waarnaar jouw potentiële werkgever op zoek is.
Is dat niet zo, dan werk je gewoon chronologisch.
Een gouden regel: geef werkervaringen die het dichtst aansluiten bij de vacature meer aandacht dan werkervaringen die niet relevant zijn. De ervaring die het meest interessant is voor de vacature moet de aandacht trekken van de lezer en interesse wekken om jou uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.
Vermeld dus – naast info als de datum, de duur van het contract en de functie – wat je binnen het bedrijf inhoudelijk allemaal gedaan hebt en wat je verwezenlijkt hebt.
Ben je pas afgestudeerd? Vermeld dan jouw stages en vakantiejobs die een link hebben met de eisen uit de advertentie.
Personalia
Vermeld je voornaam, naam, geboortedatum (leeftijd) en -plaats, adres, nationaliteit, burgerlijke staat, telefoon en/of gsm-nummer en je e-mailadres. Geef verschillende telefoonnummers op als je die hebt, plus specifieer waar je op welk tijdstip te bereiken bent.
Opleiding
Vermeld al jouw opleidingen, zowel in het secundair onderwijs als in het hoger onderwijs. Geef aan wanneer en waar je de opleiding hebt gevolgd. De titel van jouw eindwerk, eventueel met een korte uitleg, kan ook interessant zijn voor werkgevers.
Talenkennis
Talen zijn belangrijk. Wees wel eerlijk, want je talenkennis zal worden getest. Gebruik in jouw overzicht gradaties als ‘moedertaal, tweetalig, zeer goed, goed of basis’.
Andere activiteiten en interesses
Als je denkt dat jouw activiteiten en interesses in jouw voordeel spelen, moet je er zeker iets over melden. Activiteiten en interesses geven jouw persoonlijkheid voor een stuk weer en kunnen je maken tot een interessant individu dat zich onderscheidt van de anderen.
Referenties
Je hoeft niet onmiddellijk referenties in jouw cv te vermelden. Je kan wel aangeven dat je ze op aanvraag kan doorgeven. Zo kan je de mensen die om een referentie gevraagd zullen worden vooraf inlichten. Geef steeds naam, functie en telefoonnummer door en vergeet niet te vermelden op welk tijdstip de referentiepersonen bereikbaar zijn.
Let op de look & feel van je cv
Zorg ervoor dat jouw cv overzichtelijk blijft:
- Werk met tussenruimtes en bullets.
- Zet belangrijke zaken in het vet of onderlijn ze.
- Vermijd lange doorlopende teksten. Die zijn vermoeiend om te lezen en trekken niet onmiddellijk de aandacht naar de relevantste topics uit je cv.
Staat je cv helemaal op punt? Bekijk ook onze andere tips om indruk te maken op je toekomstige werkgever.
Of ga er meteen helemaal voor!