Hoe concreet was je groeiambitie toen je bij Ardo begon?
Sam: “Heel concreet. Het was ook de insteek van mijn eerste contacten bij Ardo. Ik had bij mijn vorige werkgever geen zicht op verdere doorgroeimogelijkheden naar een managementpositie. De win-win was dat ik als IT-specialist zou starten en een grote rugzak kennis en kunde meebracht, terwijl Ardo voor mij een aantrekkelijk én haalbaar carrièrepad uittekende naar een managementpositie.”
Hoe zag dat groeipad eruit?
Sam: “Na twee à drie jaar als Business Analist werd ik Teamlead, een logische stap. Nadien kwam er een nieuwe IT Director aan boord en kreeg ik – met hem als mentor – de kans om Group Application Manager te worden. Die rol had ik vanaf het begin voor ogen. Dat ik ernaar kon doorgroeien, voelde dan ook heel goed, zowel voor mij als voor mijn werkgever.”
“Mijn advies: wacht niet op het perfecte moment! Je zal er nooit volledig klaar voor zijn, dus laat twijfels je niet tegenhouden.”
Sam Biesbrouck
Welke steun heb je gekregen om door te groeien?
Sam: “Onze IT Director – mijn rechtstreekse leidinggevende – was van groot belang. Wat een goede coach en mentor! Zo heb ik enorm veel van hem geleerd over leiderschap, de bijbehorende vaardigheden, change- en stakeholdermanagement en nog zoveel meer.
Voor mij voelde dat echt als een unicum. Onder zijn vleugels kreeg ik alleen maar meer interesse en zin om te groeien in leiderschap. Inhoudelijk werd dat ook almaar meer mijn ding dan het pure IT-management.”
Moest je ooit twijfels overwinnen over je groeipad?
Sam: “Absoluut! Tot op vandaag kijk ik nog elke dag in de spiegel en stel ik mezelf in vraag. Waar loop ik tegenaan? Waar kan ik nog in groeien? Zulke twijfels overwin je vooral dankzij en samen met de mensen om je heen. Maar ook door je te blijven verdiepen in leiderschapsthema’s en continu aan jezelf te werken.
Daarbij komt dat het bij leiddinggeven altijd draait om vertrouwen creëren tussen mensen. Dat is een continue evenwichtsoefening.”
“Een cruciale stap voor managers in spe: ga op zoek naar een goede mentor die je kan begeleiden in jouw leerproces. Groeien doe je nooit alleen.”
Sam Biesbrouck
Hoe schakel je vlot van een operationele IT-rol naar een managementpositie?
Sam: “Ik denk dat niemand ooit echt 100% klaar is om in zo’n positie te stappen. Vaak moet je ‘on the job’ nog veel leren – met vallen en opstaan. Veel hangt ook af van je persoonlijkheid. Je moet het belang inzien van de mensen met wie je samenwerkt en beseffen dat je alleen aan je eigen succes kan bouwen door ook aan dat van anderen te bouwen. Alles staat of valt met de drive van je team. Je hebt er dus alle belang bij om hen vooruit te helpen en hen alle tools aan te reiken om te groeien in hun job.
Ook je vaardigheden verder ontplooien, is cruciaal. Want wie technisch inhoudelijk sterk staat, is daarom nog geen sterk leider. Integendeel, er komen heel wat specifieke skills bij kijken zoals strategisch denken, proactief handelen, op alle niveaus communiceren … Toch ben ik ervan overtuigd dat leiderschap iets is wat je kan leren.”
Welke hordes liggen er nog op een groeipad als dat van jou?
Sam: “Als manager én leider moet je heel veel bordjes tegelijk draaiende houden: people management, talentontwikkeling, budgetten, strategie, opvolging van projecten, kpi’s, stakeholdermanagement, rapporteren … Daar ligt echt wel het grootste verschil met operationeel werk, waar je doorgaans meer focus hebt. De combinatie van zo’n veelheid aan taken kan soms overweldigend zijn, zeker in het begin.
Het is belangrijk dat je bij die stap bewust voor een generalistische aanpak kiest en niet de drang hebt om in alles specialist te willen zijn. Daarnaast word je ongetwijfeld ook met tegenslagen geconfronteerd. Op die momenten is het goed om op een mentor of coach te kunnen terugvallen. In mijn geval was dat mijn directe leidinggevende, maar dat kan perfect ook iemand van buiten je organisatie zijn.”
Voor welke uitdagingen staan managers in IT in de toekomst?
Sam: “Heel wat IT-talent legt meer dan ooit de nadruk op – belangrijke! – behoeftes zoals work-lifebalans, flexibiliteit, variatie en nieuwe ervaringen opdoen. Wel is het daardoor voor sommigen minder prioritair om zich te verdiepen in een specifieke rol en daar echt topspecialist in te worden. Heel wat getalenteerde medewerkers willen zo snel mogelijk vooruit. Stappen is lopen geworden, of zelfs sprinten.
Als manager moet je goed nadenken hoe je je organisatie aan die veranderende context kan aanpassen. Ook telewerk – dat veel meer is ingeburgerd dan vroeger – vergt een andere managementstijl. Eén die veel meer gericht is op resultaat, wat dan weer voor druk en stress kan zorgen bij je team als je niet oplet.”
Hoe spijker je je kennis bij over nieuwe leiderschapstrends?
Sam: “Persoonlijk luister ik veel naar podcasts over leiderschap en coaching, maar ik volg ook specifieke influencers op LinkedIn en neem regelmatig deel aan trainingen. Al vind ik dat ook heel wat boeken verplicht leesvoer zijn voor elke leidinggevende.
Denk aan ‘Start with Why’ van Simon Sinek. Maar ook enkele klassiekers die decennia oud zijn, zoals ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ (1989) van Stephen Covey.”
Als afsluiter: hoe zou je je leiderschapsstijl omschrijven en verandert die?
Sam: “Da’s een moeilijke (lacht). Maar de termen ‘coachend’ en ‘inspirerend leiderschap’ draag ik in elk geval hoog in het vaandel. In de praktijk ben ik leidinggevende van een ERP-departement met een veertigtal collega’s en ik geef het team daarbij veel vrijheid en verantwoordelijkheid.
Tegelijk probeer ik hen te helpen om die verantwoordelijkheid zo goed mogelijk in te vullen. Ik spreek vaak met hen over het waarom achter bepaalde taken en beslissingen. Die ‘why’ waar Simon Sinek het zo vaak over heeft, is cruciaal om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en mensen te motiveren.”