“Inclusief ondernemen, met een focus op diversiteit, is niet alleen een ethische plicht, maar ook een slimme zakelijke zet.” Het is slechts één van de vele krachtige zinnen waarmee Rachid tijdens C-EATS zijn DNI©-methode (Diversiteit en Inclusiviteit) kaderde.
De DNI©-methode helpt ondernemingen om diversiteit en inclusie stevig te verankeren in hun bedrijfscultuur. In Rachids ideale scenario vertaalt de diversiteit van de buitenwereld zich evenredig naar de bedrijfscontext – zonder strenge quota aan te houden. En dat gaat verder dan huidskleur.
“Diversiteit draait om het omarmen van unieke achtergronden, ervaringen en perspectieven,” bevestigde Rachid. “Ik wil niet alleen diversiteit en inclusie een plaats geven op de werkvloer, maar ook laten zien hoe je ze kan inzetten voor een succesvolle bedrijfsvoering.”
Inclusief ondernemen, met een focus op diversiteit, is niet alleen een ethische plicht, maar ook een slimme zakelijke zet.
Rachid Et-Taïbi
Diversiteitsdeskundige
Waarom is inclusief ondernemen belangrijk?
De DNI©-methode kan een sleutelrol spelen in de groei en ontwikkeling van Dream Teams, binnen én buiten het IT-domein. Zo zouden diversiteit en inclusie namelijk een antwoord bieden op prangende problemen als de krapte op de arbeidsmarkt en de nijpende nood aan talent in allerlei sectoren.
Maar daar stoppen de voordelen niet. Een studie van McKinsey (2020) is duidelijk: bedrijven die diversiteit en inclusie in hun DNA verweven, floreren meer dan hun concurrenten. Niet alleen qua performance, maar ook qua cultuur. Een sfeer van aanvaarding en respect zorgt voor een gevoel van waardering en erkenning – het ideale recept voor werktevredenheid en productiviteit.
Daarnaast zorgt een diverse werkplek voor een ruimer scala aan ideeën en werkwijzen. “De combinatie van verschillende perspectieven stimuleert innovatie en creativiteit,” vulde Rachid aan. “Diverse teams belichten doorgaans verschillende invalshoeken, met meer gevarieerde oplossingen, betere beslissingen en efficiëntere strategieën tot gevolg.”
Diversiteit en inclusie bevorderen op de werkvloer is dus broodnodig om talent aan te trekken, te behouden én beter te benutten. Het maakt teams competitiever, innovatiever en veerkrachtiger.
Hoe ziet een goed diversiteitsbeleid eruit?
Het échte werk begint bij de uitvoering, en die is voor elk bedrijf anders. “Iedere onderneming is uniek, en moet dus nadenken over hoe DNI© aansluit bij hun eigen kernwaarden en cultuur,” vertelde Rachid. “Het vergt voortdurend actieve aandacht voor allerlei domeinen: rekrutering, onboarding, loonbeleid, interne promoties, enzovoort.”
Inclusief ondernemen bij Amon
Een succesvol DNI©-beleid start dus met een uitdagende denkoefening, en die staat ook bij Amon op het programma. Het gesprek met Rachid bood alvast verfrissende inzichten om verder aan de slag te gaan.
“Het heeft me aangenaam verrast om te horen in welke mate Belgische topbedrijven een diversiteitsbeleid integreren,” vertelde Christophe VanDriessche, Managing Director bij Amon. “Maar ik besef ook dat vele organisaties in de praktijk opbotsen tegen allerlei beperkingen. Het is zeker geen gemakkelijke kwestie en er is nog veel werk aan de winkel, maar Amon gaat graag de uitdaging aan.”