Hoe ziet jouw Dream Team in IT eruit?
Marc: “Ik werk altijd vanuit respect, vertrouwen, en zo weinig mogelijk hiërarchie. In mijn Dream Team moeten diezelfde waarden hoog in het vaandel staan. Sowieso is een sterke onderlinge communicatie cruciaal om zoveel mogelijk mensen bij je verhaal te betrekken. Dream Teams werken functioneel samen vanuit een collegiaal teamgevoel, zodat ze efficiënt hun expertise kunnen delen en de data-maturiteit in de hele organisatie kunnen verhogen. Als centrale bank moeten we namelijk vooruitstrevend zijn om de technologische evolutie te kunnen blijven volgen.”
Hoe bouw je zo’n Dream Team?
Marc: “Ik stel mijn teams samen op drie verschillende manieren. De eerste is interne mobiliteit: wie in het bedrijf heeft de expertise die ik zoek? De tweede is scholing – mensen opleiden en hen de kans geven om zichzelf uit te dagen en te ontwikkelen. De derde is het aantrekken van externe expertise via consultancy of headhunting.”
“Achter die drie benaderingen zit een duidelijke visie: waar wil ik naartoe? Het is belangrijk dat je dat goed communiceert, zodat je teamleden weten welke rol ze spelen en waarom. Daarin zie ik mezelf als een inspirerend coachend leider. Ik wil mensen kansen geven, zodat ze zich kunnen ontplooien en hun grenzen durven verleggen. Het is zo dat ik zelf kon doorgroeien van bediende naar executive.”
“Ik stel mijn teams samen op drie manieren: interne mobiliteit, scholing en headhunting.”
Marc Peelman
Wat maakt je eigen IT-team zo sterk?
Marc: “Wij werken over de verschillende silo’s heen, en delen voortdurend onze expertise met elkaar – niet top-down, maar bottom-up. We willen samen met anderen oplossingen vinden, daar helder over communiceren, en mensen leren hoe ze zelf een data-probleem kunnen aanpakken. Daarbij vertrek ik altijd vanuit de vraag ‘Wat kan ik doen om samen succes te boeken?’.”
“We hechten ook veel belang aan transparantie, en laten graag zien wat we doen. Vier je successen! De Nationale Bank maakt namelijk deel uit van een Europese structuur. We werken niet in de schaduw, maar stellen graag onze kennis ter beschikking aan andere centrale banken in dat stelsel.”
Wat onderscheidt jullie op vlak van cultuur?
Marc: “De Nationale Bank verenigt verschillende disciplines en specialisaties: financiële stabiliteit, statistiek en prudentieel toezicht, maar ook cash en digital currency. Die silo’s zullen nooit verdwijnen, want die expertise-gedreven cultuur is een belangrijk deel van ons DNA. We respecteren die opdeling, maar blijven ons inzetten om de algemene doorstroming van datakennis te garanderen.”
“We respecteren de opdeling in silo’s, maar blijven ons inzetten om de algemene doorstroming van datakennis te garanderen.
Marc Peelman
Hoe organiseert je team zich?
Marc: “Het team is onderverdeeld in drie groepen: het Data Office Team, het Data Science Team en het Analysis Team, dat we nu aan het opstarten zijn. Consultants zorgen voor externe ondersteuning. Naast die diverse wisselwerking tussen intern en extern zorgt het overkoepelende Europese kader voor heel wat extra kennisuitwisseling.”
“Om dat te organiseren heb je drie vormen van management nodig: stakeholder management, people management en projectmanagement. We houden bijvoorbeeld wekelijkse vergaderingen om mensen met elkaar te verbinden en ervaringen te delen. Ook hebben we, in samenwerking met hr, een Data Academy opgericht om de data- en leercultuur breed uit te dragen over alle lagen van het bedrijf heen.”
Wat zie jij als grootste uitdaging voor de IT-sector, met impact op de arbeidsmarkt?
Marc: “De technologische ontwikkeling evolueert enorm – zodanig zelfs dat de mens ondergeschikt dreigt te worden aan de technologie. Deze technieken worden ook steeds toegankelijker, dus in de data-wereld zullen we moeten leren hoe we daarmee kunnen omgaan op een ethische manier.”
“Net daarom is die data-maturiteit waar we naar streven zó belangrijk. We moeten nieuwe mogelijkheden niet verwerpen, maar uitzoeken hoe we ze kunnen integreren in onze bedrijfsprocessen. Daarin ligt de grootste uitdaging: mee evolueren met de technologie en toch een maatschappelijke visie aanhouden waarmee je zowel data als organisaties blijft beschermen.”