Hoe ziet jouw Dream Team in IT eruit?
Amedee: “In mijn Dream Team zijn motivatie, connectie en flexibiliteit de sleutel. Iedereen weet waar we naartoe werken, dat motiveert hen. We proberen elkaar regelmatig te zien om het groepsgevoel te versterken. En mijn mensen krijgen de vrijheid om te leren en te experimenteren; daardoor groeien ze. Dit alles gebeurt binnen een professioneel opvolgingskader, waarin we elkaar regelmatig informeren en bijsturen. Maar we nemen ook tijd voor reflectie. Dan kijken we terug op ons werk en stellen we onszelf de vraag: zijn we nog wel met de juiste dingen bezig? De lijm die dit allemaal samenhoudt is goede communicatie.”
Hoe bouw je zo’n team?
Amedee: “Een topteam samenstellen dat goed functioneert, doe je grotendeels door ervaring. Want het vergt inzicht in hoe mensen samenwerken en hoe je verandering kan realiseren. Het vereist vaak wat puzzelwerk, want elk team functioneert anders. De ene keer moet je een medewerker vervangen door iemand die meer energie brengt, de andere keer moet je organisatorische veranderingen doorvoeren of manieren vinden om de motivatie aan te zwengelen. Hoe dan ook, verandering implementeren is een bewust proces. Teams gaan zelden ‘per toeval’ beter samenwerken.”
Een topteam samenstellen dat goed functioneert, doe je grotendeels door ervaring. Want het vergt inzicht in hoe mensen samenwerken en hoe je verandering kan realiseren.
Amedee Audooren
Op welke manier selecteer je de juiste profielen?
Amedee: “Wij hebben assessments, testdagen en psychologische proeven, maar aan het einde van de rit vertrouw ik toch nog vaak op mijn buikgevoel. Testresultaten zeggen niet alles. Hard skills wegen steeds minder zwaar door, als je het mij vraagt. Ik selecteer dus zelden op hard skills, maar wel op energie, motivatie en inzicht. Wat ben je met iemand die goed functioneert, maar een foute attitude heeft? Haal je daarentegen iemand binnen met minder IT-ervaring, maar met het enthousiasme en de mindset om bij te leren, dan kan je pas echt een toegewijd en duurzaam team opbouwen.
Wij hechten als bedrijf ook veel aandacht aan diversiteit. Om onze machine learning modellen goed te trainen, rekenen we bijvoorbeeld op Autimatic, een organisatie die mensen met autisme inzet. Zij beschikken doorgaans over de juiste skills om dit nauwgezet te doen.”
Hoe organiseert je team zich?
Amedee: “Eén woord: samenwerking. Een team is maar zo sterk als de som van de delen. Ik vergelijk het graag met een Dream Team in basketbal. Elke speler heeft zijn eigen rol, maar het is vaak de spelverdeler, de kapitein of een specifieke speler die de hele ploeg motiveert en meetrekt. In IT-Dream Teams is het net zo. Soms zit dat motiverende bij de leidinggevende, maar vaak ook niet. Iedereen kan een trekker zijn. Zolang je maar de juiste mensen bij elkaar zet.”
Ik selecteer zelden op hard skills, maar wel op energie, motivatie en inzicht. Wat ben je met iemand die goed functioneert, maar een foute attitude heeft?
Amedee Audooren
Wat onderscheidt jullie op het vlak van cultuur?
Amedee: “VDAB is allesbehalve een procesgestuurd bedrijf. Wij denken niet in termen van winst voor de aandeelhouders. Mensen aan het werk krijgen is onze voornaamste drijfveer en dat voel je bij iedereen die hier rondloopt. Het maatschappelijke belang weegt heel zwaar door. We scoren hoog op teamspirit en motivatie, minder op het vlak van structuur, processen en planning. Wat niet wil zeggen dat die er niet zijn, het is gewoon niet onze focus. Daarnaast zijn we een bedrijf met een sterk ethisch besef, bijvoorbeeld over hoe je met data en applicaties omspringt.”
Wat zie jij als grootste uitdaging voor de IT-sector, met impact op de arbeidsmarkt?
Amedee: “Er dreigt een groot tekort aan IT-personeel, maar kunstmatige intelligentie staat al klaar om in het gat te springen, zo lijkt het wel. Toch maak ik me geen al te grote zorgen: het gaat nog jaren duren om de schaarste op de IT-markt in te vullen. Een belangrijkere vraag is: wat erna? De IT-sector zal een manier moeten vinden om met al die slimme AI-tools samen te werken. Daar moeten we nu al over nadenken. Ook over het ethische vraagstuk. We gaan heel veel kunnen automatiseren, maar mag dat of willen we dat wel?”