Hoe ziet jouw Dream Team in IT eruit?
Filip: “Ik omring mij graag met mensen die sterker en beter zijn in hun domein dan ik. Het zou enorm verarmend zijn voor het bedrijf als ik alleen maar mijn eigen ideeën top-down zou opleggen. Geef mij dus maar een team waarin iedereen zélf initiatief neemt. Een samensmelting van persoonlijkheden: de ene stelt ideeën voor, de andere toetst ze. Mijn rol: het team enthousiasmeren om samen aan de slag te gaan met hun visie en erin te geloven dat ze die ook echt kunnen waarmaken.”
Hoe bouw je zo’n Dream Team?
Filip: “In elk bedrijf zit heel veel talent dat nog niet ontgonnen is, of dat nog geen kansen heeft gekregen. Om een Dream Team te bouwen neem ik dus eerst de tijd om rond te kijken: wie kan eigenlijk meer dan wat ze vandaag doen? Aarzel ook niet om mensen aan te nemen met een totaal andere achtergrond of ervaring. Zij durven vaak de huidige processen in vraag stellen, en dat brengt een verfrissende dynamiek met zich mee.”
“Dat is ook de manier om écht verandering teweeg te brengen. Gooi niet alles ineens om, maar versterk de huidige situatie met nieuwe inzichten. Die krijg je door naar je mensen te luisteren, hen te stimuleren om hun mening en kennis te delen. Ik illustreer dat weleens met het boek ‘Charlie & The Chocolate Factory’ van Roald Dahl, waarin Willy Wonka een opvolger zoekt voor zijn chocoladefabriek. Hij kiest uiteindelijk niet voor het kind met de meeste technologische kennis of competitieve drive, maar voor de nieuwsgierige jongen die voortdurend om zich heen kijkt en indrukken absorbeert.”
“Dé manier om verandering teweeg te brengen: niet alles ineens omgooien, maar de huidige situatie versterken met nieuwe inzichten.”
Filip Michiels
Wat maakt je eigen IT-team zo sterk?
Filip: “Iedereen kent zijn rol door en door. Daarin speel ik al eens de advocaat van de duivel. Mijn mensen hebben vaak meer kennis van hun domein dan ik, dus ik daag ze regelmatig uit om zélf tot een oplossing te komen en daarbij fouten te durven maken. Ik hou er niet van als iemand een probleem bij mij neerlegt zonder een plan van aanpak. Ik wil hun ideeën toetsen en kritische vragen stellen, zodat ze gestimuleerd worden om onafhankelijk beslissingen te nemen.”
Wat onderscheidt jullie op vlak van cultuur?
Filip: “Het idee ‘We slagen samen’. Niemand is beter dan de rest, en er is geen plaats voor twijfel en verdeeldheid. Het heeft geen zin om bij een fout beschuldigend naar elkaar te beginnen wijzen; daar heeft de klant niets aan. We treden naar buiten als één hecht team: we maken meningsverschillen bespreekbaar, nemen samen beslissingen en voeren ze uit met een grote gezamenlijke glimlach. We slagen samen of we falen samen.”
“Niemand is beter dan de rest, en er is geen plaats voor twijfel en verdeeldheid. We treden naar buiten als één hecht team.”
Filip Michiels
Hoe organiseert je team zich?
Filip: “Onze kantoren zijn verspreid over het hele land, waardoor we niet allemaal samen zitten. Toch vind ik het belangrijk om een onderlinge band te creëren. Door elkaars persoonlijke context te begrijpen, krijg je immers meer inzicht in de werkwijze en reacties van je collega’s. Ook wil ik dat mijn teamleden plezier vinden in hun job, dat ze zich amuseren op de werkvloer. Daarom probeer ik hen af en toe samen te brengen op één locatie om het nuttige aan het aangename te koppelen.”
Wat zie jij als grootste uitdaging voor de IT-sector, met impact op de arbeidsmarkt?
Filip: “We voelen de impact van de war for talent enorm, maar we merken ook dat onze medewerkers en sollicitanten actief op zoek zijn naar meerwaarde in hun job. We trekken gemakkelijker kandidaten aan die willen werken in een sector waar ze iets kunnen teruggeven aan de maatschappij. Onze link tussen IT en de zorg is dus zeker een voordeel dat talent over de streep trekt; iets dat ons onderscheidt van een commerciële of industriële setting.”