Skip to content
IT RECRUITING & STAFFING COMPANY OF THE YEAR
Terug naar Overzicht

Digitaal rekruteren: stevige uitdaging, niet te missen kans

Zou jij het doen? Tijdens deze coronacrisis van job veranderen? Karolien waagde de sprong. Amon organiseerde een groot deel van haar rekrutering via videogesprekken. “Als een interessante uitdaging je pad kruist, mag je niet twijfelen. Maar een digitaal rekruteringsproces brengt best wel uitdagingen met zich mee,” zegt Karolien. Rekrutering in spannende tijden, door de ogen van een ervaringsdeskundig IT-specialiste.

Evident is het niet: temidden van de coronacrisis ingaan op de vraag van een recruiter om een nieuwe uitdaging te bespreken. De onzekerheid die elk van ons weleens overvalt in deze verwarrende periode, leidt bij velen tot koudwatervrees. Maar daar kijkt Karolien anders tegenaan.

Als een interessante uitdaging je pad kruist, mag je niet twijfelen. Ook nu niet.

“Er zijn van die momenten in je leven dat je aanvoelt dat het tijd is voor een nieuwe job,” zegt ze. “Als net dan een interessante uitdaging je pad kruist, mag je niet twijfelen. Zo ging het bij mij toen Amon me belde over een nieuwe stap in mijn loopbaan.”

Opportuniteiten zien

Nog net voor de lockdown kon Karolien haar nieuwe werkgever ontmoeten. Zelf was ze heel enthousiast, maar mensen in haar omgeving vroegen zich hardop af of het wel een goed moment was om van job te veranderen.

“Voor mij is deze crisis geen punt,” zegt Karolien. “Omstandigheden zoals COVID-19 hoeven geen showstopper te zijn voor een carrièreswitch. Integendeel. Als je wat afstand neemt, besef je dat zo’n situatie ook opportuniteiten kan creëren of kan bijdragen aan je persoonlijke groei.”

Voorbereiding is alles

Gevraagd naar haar ervaring met digitale meetings antwoordt Karolien positief. “Online vergaderen is in veel IT-omgevingen al goed ingeburgerd.” Al voegt ze er lachend aan toe dat een digitaal rekruteringproces toch niet helemaal hetzelfde is.

Karolien: “Digitale interviews vragen een nog betere voorbereiding. Tijdens face-to-facegesprekken kan je gemakkelijker op elkaar inspelen of het gesprek bijsturen. Dat is online niet zo evident. Voor je het weet schuif je onderuit. Het blijft toch iets anders dan een offline sollicitatiegesprek.”

De vraag is natuurlijk hóe je zo’n online sollicitatie het best voorbereidt.

Enerzijds vraagt dit natuurlijk dezelfde input als een klassiek jobinterview. Karolien: “Je bereidt je voor op een gesprek over het bedrijf, de mensen die er werken, de structuur, de cultuur, de inhoud en toekomstperspectieven van de rol … Daar heeft de Consultant Executive Search van Amon een belangrijke rol in gespeeld.”

Digitale meetings zijn goed ingeburgerd in IT-teams, maar digitaal rekruteren is lang niet hetzelfde.

Zo mogelijk nog belangrijker is anderzijds dat je je kan voorbereiden op de online meeting as such, merkt Karolien op. “Ik wist vooraf hoe die video calls in hun werk zouden gaan, hoe ik me erop kon voorbereiden, waarop ik moest letten, welke stappen er nadien zouden volgen, wanneer ik feedback mocht verwachten, enzovoort. Dat ik zicht had op het volledige proces, gaf me houvast.”

De Consultant Executive Search speelde een belangrijke rol in de voorbereiding op mijn digitale jobinterviews.

Digitaal de sfeer opsnuiven

Rekrutering is een people business. Menselijk contact en buikgevoel spelen een belangrijke rol in de keuze van een kandidaat voor een bepaald bedrijf. “Op de een of andere manier wil je toch de sfeer in het bedrijf kunnen opsnuiven voor je er begint. Je wilt je een beeld vormen van hoe een werkdag eruit zal zien. Hoe de kantoren georganiseerd zijn, waar de collega’s ‘s middags eten, waar je kan parkeren …,” beschrijft Karolien.

Bedrijven die er nu al in slagen om van a tot z digitaal te rekruteren zijn de concurrentie een flinke stap voor in de war for talent.

Een groot deel van het rekruteringsproces kan perfect online verlopen. Maar veel bedrijven zijn er nog niet klaar voor.

Karolien: “Mijn nieuwe werkgever had zeer goede ideeën om het digitale rekruteringsproces vlot te laten gaan. Al zijn we onderweg toch op technische uitdagingen gestoten. Zo wilden ze me graag mijn nieuwe werkomgeving eens laten zien voor ik begon, maar bleek het helemaal niet evident om een virtuele rondleiding door het bedrijf te geven.”

Digitaal rekruteren: het nieuwe normaal

Voor de HR-afdelingen van bedrijven die nog niet klaar zijn om volledig digitaal te rekruteren, is de uitdaging zich zo snel mogelijk aan te passen aan dit nieuwe normaal. De vraag naar IT-medewerkers zal opnieuw beginnen te stijgen.

Elk bedrijf dat een kans wil maken in de war for talent moet stappen ondernemen richting digitale rekrutering. Kandidaat-IT’ers hebben opportuniteiten te over. Bedrijven die op dit vlak achterop hinken, verschieten hun kans om de beste kandidaten in huis te halen.

Karolien durfde het aan om te veranderen van job. Haar werkgever om de kaart van digitaal rekruteren te trekken. Eén job, twee winnaars!

> Kan je ondersteuning gebruiken om het rekruteringsproces in jouw bedrijf te digitaliseren? NEEM GERUST CONTACT OP. 

> Kijk je ook uit naar een nieuwe uitdaging in ICT & Digital? Check onze VACATURES voor seniors en juniors. 

Back To Top