Skip to content
IT RECRUITING & STAFFING COMPANY OF THE YEAR
Terug naar Overzicht

“Er moet meer zijn dan een match met de functie”

Ze won dit jaar de prestigieuze award voor ICT & Digital Coach of the Year, omwille van de dynamiek die ze uitstraalt en haar sterke focus op verandering. Geen betere keuze dan Sophie Van Nevel, Global IT Lead Strategy & Governance bij Bekaert, om de spits af te bijten als Dream Team Builder. Hoe bouwt zij haar team en teamspirit uit?

Sophie Van Nevel

Hoe ziet jouw Dream Team in IT eruit?

Sophie: “Eerst en vooral, hét Dream Team in IT bestaat niet. Het loopt altijd wel ergens mis. Je kan enkel maar proberen het ideaalbeeld zo dicht mogelijk te benaderen. Alles start met de vraag: waar wil je als bedrijf naartoe en wat heb je nodig om dit te bereiken? Welke profielen je juist zoekt, hangt dus sterk af van het doel dat je voor ogen hebt. Vervolgens komt het erop aan mensen mee te trekken in je verhaal tijdens het selectieproces.”

Op welke manier selecteren jullie de juiste profielen?

Sophie: “Om de perfecte match te vinden is elk rekruteringskanaal van belang: je eigen netwerk, je interne hr-dienst of een externe executive search speler zoals Amon. Over het algemeen geldt: hoe impactvoller de functie, hoe belangrijker om je extern te laten begeleiden in de zoektocht. Want eerder dan te zoeken naar die witte raaf voor een welbepaalde functie, focus je beter op skills en vaardigheden die nodig zijn voor de toekomst. Mensen kunnen groeien en impact hebben op de lange termijn, in domeinen waar je vandaag misschien nog niet aan denkt.”

Eerder dan te zoeken naar die witte raaf voor een welbepaalde functie, focus je beter op skills en vaardigheden die nodig zijn voor de toekomst.
Sophie Van Nevel

Wat maakt je eigen IT-team zo sterk?

Sophie: “Vertrouwen is cruciaal, net als mensen in staat stellen om hun eigen keuzes te maken. Ik beschouw mezelf als een ondersteunende leider binnen een zelfsturend team. Hierbij ligt de focus vooral op ontwikkeling en doelen die we als team willen behalen. Daarbij hoort ook ruimte om te falen of fouten te maken, juist daarom is vertrouwen zo belangrijk. In sollicitatiegesprekken merk ik al snel of die klik met een kandidaat er is, vaak door bepaalde woorden die mensen gebruiken of hun belangrijkste drijfveren. Kortom, er moet meer zijn dan een match met de functie.

Daarnaast werk ik ook hard aan connectie binnen mijn team. Onze job verloopt grotendeels digitaal – sommige teamleden zag ik zelfs nog nooit fysiek. Om die afstand weg te werken plan ik geregeld teammeetings en afstemmomenten in. Omdat die vaak uitdraaien op een praktisch overleg, voorzie ik om de zes weken ook een groeigesprek om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingswensen van mijn team. Zo hou ik als coach de vinger aan de pols en kan ik snel bijsturen waar nodig.”

Wat onderscheidt jullie op vlak van cultuur?

Sophie: “Binnen Bekaert heerst er sowieso een sterke bedrijfscultuur. Onlangs deden we een grote rebranding, maar de kern van onze cultuur is gebleven: ‘Better together’. Ondanks de fysieke afstand werken we niet allemaal op ons eigen eiland. Zowel binnen als over de teams heen kijken we hoe we tot het beste resultaat kunnen komen. Dat geldt trouwens niet enkel voor de IT-afdeling, maar voor het hele bedrijf.”

Ondanks de fysieke afstand werken we niet op eilanden. Zowel binnen als over de teams heen kijken we hoe we tot het beste resultaat kunnen komen.
Sophie Van Nevel

Wat zie jij als grootste uitdaging voor de IT-sector, met impact op de arbeidsmarkt?

Sophie: ““Het clichébeeld van de technische IT-beroepen leeft nog steeds. Ook al strookt dit niet meer met de realiteit. De tijd dat IT’ers vooral aan computers sleutelden is voorbij. Vandaag zit digitalisering diep verweven in elke bedrijfsstrategie. Je moet maar eens eenvoudig een pakje bestellen via bol.com, daar zit een hele IT-flow achter. Kortom, we moeten dringend het beeld van de IT-sector veranderen om meer potentiële kandidaten aan te trekken.

Ik ben zelf ooit gestart in de banksector na een opleiding burgerlijk ingenieur. Ik ben het beste voorbeeld dat je niet per se een ‘datanerd’ moet zijn om een carrière uit te bouwen in IT.”

Wil jij ook graag in zo’n uitdagend IT-team aan de slag?
We hebben nog enkele interessante functies openstaan.
Check ze hier
Back To Top