Skip to content
IT RECRUITING & STAFFING COMPANY OF THE YEAR
Terug naar Overzicht

Hoe Liantis en Amon bouwen aan een IT-team

15 jaar Amon. Dat zijn 15 jaar van zorgvuldig uitgekiende connecties leggen tussen IT-talenten en hun nieuwe werkgevers. Daar worden wij elke dag ongelooflijk blij van. Dat de bedrijven die ons inschakelen minstens even blij worden, maakt ons natuurlijk trots. 

Tom Samyn, Enterprise Architect en Kurt Roggen, Security Architect bij Liantis, gingen met ons in gesprek over veranderingen, soft skills, het belang van doorvragen én van luisteren.

Digitalisering en centralisering

Toen Liantis in 2016 een eerste keer bij Amon aanklopte, heette het bedrijf nog ADMB. De organisatie stond toen voor de gigantische uitdaging om drie bedrijven samen te smelten. ADMB, Zenito en Provikmo werden samen één HR-dienstengroep, met één gecentraliseerde boekhouding, één crm en één website.

Centralisering én digitalisering, dat vroeg om een doordachte totaalaanpak, dus richtte Liantis onder andere een Architectenteam op om deze gigantische opdracht mee tot een goed einde te brengen.

Tegelijk wilde Liantis stevig investeren in een digitale omgeving waar de ontzorging voor de klant resoluut centraal stond. Centralisering én digitalisering, dat vroeg om een doordachte totaalaanpak, dus richtte Liantis onder andere een Architectenteam op om deze gigantische opdracht mee tot een goed einde te brengen.

Wat doet een architect in IT precies?

Tom Samyn: ”Vergelijk het met de rol van een architect in de bouwsector. Dat is de persoon die de plannen uittekent, die zorgt dat alle aspecten van het gebouw kloppen en vlot op elkaar inspelen. In IT is dat net zo.

Je tekent als architect de IT-structuren uit en geeft aan wat er ontbreekt en wat er bestaat op de markt, waardoor de business efficiënt haar werk zal kunnen doen én dat de klant een gestroomlijnde digitale én analoge ervaring krijgt. Dat plan stel je voor en verdedig je.

Wanneer de opbouw van dat plan aan de gang is, doe je als architect af en toe een ‘werfcontrole’. Lopen alle ontwikkelingen volgens plan? Is het systeem effectief gebouwd zoals het op de plannen staat?”

Bouwen aan een team

Tom Samyn werd Enterprise Architect en bouwde zijn team uit. Een team dat al snel tien medewerkers telde. En Amon bouwde zorgvuldig mee: via het telkens opnieuw vinden van een goeie match.

Tom: “Het viel me direct op hoe grondig Amon te werk ging. Telkens als er een nieuwe rol openstaat, leggen ze me opnieuw op de rooster en stellen ze talloze bijvragen. (lacht) Ze maken werk van een uitgebreide functieomschrijving en weten verbazend goed in te schatten wat er voor ons team en onze organisatie belangrijk is. Dat wederzijdse vertrouwen vind ik heel belangrijk in een partnerschap als het onze.”

Momenteel zoekt Liantis trouwens een match voor deze architect-rollen

Op één been kan je niet staan

Op één been kan je niet staan, zo vindt Tom. Om een team te bouwen zoek je uiteraard naar dat technische vernuft van nieuwe mensen. Maar dat is voor hem maar één kant. Dat tweede been? Daarover zegt Tom het volgende:

“Een goeie architect heeft lef en durf om zaken in vraag te stellen. Bovendien beschikt zij of hij over het talent om zaken helder te presenteren en keuzes grondig te verdedigen. Je mag technisch een topper zijn, maar als die zogenaamde soft skills ontbreken, dan kan je geen goede architect zijn.”

En ook Kurt Roggen beaamt dat. Hij was – voor hij Security Architect werd bij Liantis – twintig jaar aan de slag als IT consultant en begeleidde het IT-luik bij tal van belangrijke centraliseringen en fusies in heel België.

Kurt Roggen: “De uitdaging zit meestal niet in de technologie. Dat zijn bits & bytes, het werkt of het werkt niet. Het zijn de aspecten daarrond die minstens even belangrijk zijn: projecten deblokkeren, omgaan met mensen, de manier waarop je een project aanpakt en stuurt, overtuigingskracht aan de dag leggen om plannen en budgetten goedgekeurd te krijgen.”

Zeker in de rol van architect moet je mensen op sleeptouw kunnen nemen, hen enthousiast maken, awareness creëren. Dat is minstens even belangrijk als je technische kennis.

Kurt Roggen, Security Architect bij Liantis

Specialistenteam aan de orde

Liantis is een hr-dienstengroep die zich specialiseert in oplossingen voor zelfstandige ondernemers en werkgevers. Het 250-koppige IT-team ondersteunt volop de klant. We vroegen aan Tom Samyn waarom Liantis voor het uitbouwen van het IT-team een beroep doet op Amon.

Tom: “Uiteraard verspreiden we openstaande IT-jobs ook via onze interne kanalen én we posten ze op de jobsite van Liantis. Maar de profielen die we zoeken zijn zó specifiek dat een gespecialiseerde externe partner aan de orde is, en wij kiezen daarbij voor Amon. Zij kennen de markt, zij kennen de politics, zij kennen heel veel bedrijven en hebben een enorm netwerk van waardevolle mensen. Zo gaat het natuurlijk een pak sneller.”

Tien minuten fietsen

Tom: “Ik zocht op een bepaald moment een zeer zeldzaam profiel. Een combi van een infrastructure en een security architect. Amon is erin geslaagd om die parel voor ons te vinden in de vorm van Kurt Roggen.”

Kurt: “Ik ben geen jobhopper. Dat merk je wel aan mijn loopbaan. Twintig jaar werkte ik bij dezelfde consultancy firma. Maar ik wilde dichter bij huis werken, dus ik was de laatste maanden redelijk actief aan het uitkijken.”

Ik ben absoluut geen jobhopper. Maar het is als IT’er een meerwaarde om in het netwerk van Amon te vertoeven.

Kurt Roggen, Security Architect bij Liantis

En dan is het wel een meerwaarde om als IT’er in het netwerk van Amon te vertoeven, bevestigt Kurt.

“Ik ken Amon al jaren, en ze wisten er heel goed dat de locatie voor mij op dit moment enorm belangrijk was. Ik voelde een grote klik met de jobinhoud. In het gesprek met de consultant van Amon merkte ik trouwens hun grote concrete dossierkennis op. Ik had het gevoel dat ik met een IT’er aan tafel zat en kreeg een gefundeerd antwoord op vragen. De waarden van het bedrijf bleken voor mij ook een match. En toen dan bleek dat het hoofdkantoor van Liantis op tien minuten fietsen ligt van thuis, was ik wel héél aangenaam verrast.” (lacht)

Weinig woorden nodig

Het eerste gesprek tussen Tom Samyn en Kurt Roggen liep als een trein. Kurt herinnert het zich zo: “Je voelde direct dat we op dezelfde golflengte zaten. We verstonden elkaar zonder veel woorden. Je moet de context niet uitleggen, je deelt dezelfde visie en ook inhoudelijk was de rol een volledige check.”

“Wat me óók heel erg aantrok in deze werkgever,” zo vertelt Kurt nog, “is het feit dat CEO en CIO een hechte tandem vormen. Een organisatie waar het belang van IT en digitalisatie zo hoog in het vaandel gedragen wordt, daar kan je iets mee als IT-team, en zeker als architect.”

Een organisatie waar het belang van IT en digitalisatie zo hoog in het vaandel gedragen wordt, daar kan je iets mee als IT-team, en zeker als architect.
Kurt Roggen, Security Architect bij Liantis

Wil jij ook graag bij zo’n organisatie aan de slag? Liantis heeft nog enkele interessante rollen openstaan. Check ze hier.

Back To Top