Skip to content
IT RECRUITING & STAFFING COMPANY OF THE YEAR
Terug naar Overzicht

Dream Team Builder Bahadir Samli: ‘caring’ en ‘daring’ gaan hand in hand

Elke dag regelen duizenden klanten hun bankzaken via de digitale kanalen van ING. Die ervaring niet alleen veilig, maar ook vlot, eenvoudig én aangenaam maken: dat is een huzarenstuk van de ruim 1500 IT-specialisten met nationaliteiten uit alle uithoeken van de wereld.

Hoe zorg je dat zo’n grote, diverse ploeg harmonieus samenwerkt? En hoe waak je er daarbij over dat je het juiste talent vindt, aantrekt én behoudt? Bahadir Samli, Chief Information Officer bij ING België, geeft tekst en uitleg.

Hoe ziet jouw Dream Team in IT eruit?

Bahadir: “Mijn Dream Team is er één dat ‘cares and dares’. Een diverse maar complementaire equipe van authentieke mensen. Collega’s die naar elkaar luisteren en in vertrouwen samen toewerken naar een doel dat hen verbindt. Tegelijk is het cruciaal dat iedereen durf aan de dag legt en elkaar op een eerlijke en constructieve manier uitdaagt om te groeien en consistent het beste van zichzelf te geven.”

Hoe bouw je zo’n team?

Bahadir: “Ik geloof sterk in het idee van ‘leading by example’. Daar begint het bij: zelf het goede voorbeeld geven om het gedrag aan te moedigen dat je wil zien bij anderen. Belangrijk is ook om te begrijpen wat je teamleden precies denken, welke hindernissen ze tegenkomen en hoe je ze kan helpen om vooruit te raken. In de praktijk betekent dat simpelweg veelvuldig en actief luisteren.

Alleen zo vat je wat mensen écht drijft en motiveert om een versnelling hoger te schakelen. Niet alleen als individu, maar ook als team. Je kan het zo zien: twee sterke engineers samenbrengen, betekent niet dat je ook een sterk team hebt. Als ze niet goed samenwerken, dan is één plus één soms nul. Maar als je de juiste mensen samenbrengt op het juiste moment, met de tools en motivatie die ze nodig hebben, dan kan één plus één ook vier zijn. Teamwork bepaalt de uitkomst.”

Twee sterke profielen samenbrengen, betekent niet dat je ook een sterk team hebt. Soms is één plus één nul, soms is het vier. Teamwork bepaalt de uitkomst.

Bahadir Samli

Wat maakt je team zo sterk?

Bahadir: “Een sterk team verdient sterk leiderschap – en omgekeerd. Bij ons vormen diversiteit en samenwerking die sterkte. Zo bestaat het ‘leadership team’ uit mensen met verschillende achtergronden die in tandem – niet los van elkaar – de strategische lijnen uitzetten. Dat creëert een breed en constructief draagvlak om ook samen verantwoordelijkheid te nemen en oplossingen te vinden bij problemen.

Kortom, wil je een team dat vlot samenwerkt naar een gezamenlijk doel, dan moet je dat ook zélf uitstralen. Want als de neuzen van het leiderschap allemaal in dezelfde richting staat, dan zet die tendens zich automatisch verder in je teams.”

Hoe organiseert je team zich?

Bahadir: “Het cliché wil dat banken vaak een hiërarchische structuur hebben. Niets daarvan bij ING! We zijn geëvolueerd naar een vlakkere organisatie. Zo werken alle domeinen nauwer samen. Geen silo’s dus, of teams die op hun eilandje werken.

Dat geldt uiteraard ook voor ons IT-team. Ik heb het voorrecht omringd te zijn door buitengewoon getalenteerde collega’s – elk met zijn of haar unieke achtergrond, vaardigheden en ervaring – en ze zitten stuk voor stuk op dezelfde golflengte. Die verbondenheid wakkeren we ook actief aan, zowel op als naast het werk.

Op die manier slaan we twee vliegen in één klap. Want door een context te creëren waarin iedereen zich gehoord voelt en kan blijven groeien, creëren we meteen ook een cultuur van ‘bottom-up’-innovatie. Onze mensen krijgen de ruimte om hun eigen ideeën te delen en ermee aan de slag te gaan. Dat leidt tot betere resultaten dan wanneer je alleen van bovenaf of vanuit een ivoren toren de richting bepaalt.”

Wil je een team dat vlot samenwerkt naar een gezamenlijk doel, dan moet het leiderschap dat ook zélf uitstralen.

Bahadir Samli

Hoe hou je de betrokkenheid hoog in een veeleisende en competitieve wereld als de bankensector?

Bahadir: “Waardering is het codewoord! Zo hebben we enkele eigen ‘rituelen’ om collega’s trots te laten voelen als ze goed werk leveren. Maar ook om anderen te erkennen als je vindt dat ze een topbijdrage hebben geleverd, hoe klein die ook mag lijken op het eerste gezicht.

Authentiek leiderschap speelt ook een belangrijke rol. Het werkt enorm motiverend als een manager interesse toont, toegankelijk is en beloftes nakomt. Maar het gaat verder dan enkel ‘zorgen’ voor je team, ook ‘durven’ moet centraal staan. Naast empathie tonen, moet je als leidinggevende een context creëren waarin je teamleden niet terugdeinzen voor een uitdaging of nieuwe verantwoordelijkheid.

Idem dito voor feedback: je team betrokken en scherp houden, veronderstelt dat ze kritisch nadenken, vragen stellen, hun mening durven delen en herzien, openstaan voor ideeën van anderen … Maar om dat allemaal aan te moedigen, moet je het ook zélf in de praktijk zetten. En da’s soms makkelijker gezegd dan gedaan (lacht).”

Hoe zie je de toekomst van ICT & Digital?

Bahadir: “Het is een open deur, maar daarom niet minder waar: IT-talent vinden is en blijft een enorme uitdaging. Ook voor ons. Heel wat IT-specialisten willen werken voor de Googles, Microsofts en Apples van deze wereld. Vaak gaan ze ervan uit dat wij als bank weinig innoveren en vooral prioriteit geven aan operationele zaken, compliance en risicobeheer. Maar dat is slechts een deel van het plaatje. Willen we nieuw en gedreven talent aantrekken, dan moeten we die perceptie veranderen door te tonen dat de bankensector even innovatief uit de hoek komt in ICT & Digital.

Dat is natuurlijk een werk van lange adem … Om de ‘war for talent’ op korte termijn aan te pakken, werken we samen met externe wervingspartners. En intussen blijven we alles op alles te zetten om ons werkgeversmerk te versterken. We willen naar buiten komen als een organisatie met een ingenieurscultuur, groeikansen en moderne systemen – waar risicomijdend gedrag en innovatie twee kanten van dezelfde medaille zijn. Zo willen we de ‘employer of choice’ zijn voor elk IT-talent.”

Back To Top