Skip to content
IT RECRUITING & STAFFING COMPANY OF THE YEAR
Terug naar Overzicht

Het cruciale belang van ict- en digital talent in de logistieke sector

Solide ICT & Digital-teams vormen het kloppende hart van veel organisaties en bedrijven. Daarbij is het cruciaal dat deze teams meebewegen bij veranderingen in de sector. In deze blogreeks zoomen we in op actuele thema’s of trends binnen de IT-sector. Welke ICT en Digital profielen spelen daarbij een doorslaggevende rol? En wat is de impact op rekrutering? In deze blog duiken we dieper in de logistieke sector.

Digitalisering in de logistieke sector: wat speelt er?

De logistieke sector in ons land staat onder druk. De sector wordt steeds heviger geconfronteerd met de gevolgen van macro-economische en geopolitieke omstandigheden, zoals grondstoftekorten en hick-ups in de supply chain. Daarnaast heeft de hoge loonkost veel impact: de loonindexering kan leiden tot een loonhandicap ten opzichte van andere landen.

“België heeft een heel hoge status als logistiek centrum in Europa. Zet de logistieke sector niet harder in op operationele efficiëntie, dan verliezen we hoogstwaarschijnlijk op termijn onze status rond supply chain. Risicovol, gezien deze sector heel belangrijk is voor de toekomst van ons land: hij trekt de meeste buitenlandse investeringen aan”, vertelt Klaas Bernaert, Managing Consultant bij Amon.

Het antwoord op de hoognodige efficiëntieslag die gemaakt moet worden? Technologie. Zo leiden operationele technologie (OT) en Robotic Process Automation (RPA) bijvoorbeeld tot procesautomatisering, dat oplossingen biedt voor het personeelstekort en de stijgende loonkosten.

Data analytics biedt opportuniteiten om processen rond inkoopbeleid, verwerking en distributie van goederen te optimaliseren. En augmented reality kan ingezet worden voor trainingen én ondersteuning vanop afstand bij onderhoud en reparaties.

Welke ICT- en Digital profielen gaan de hoofdrol spelen?

90% van de wereldhandel verloopt via de zee. De haven van Antwerpen-Zeebrugge speelt in België daarmee een cruciale economische rol. Maar liggen de IT/OT-systemen van deze haven plat, dan ontstaan binnen een mum van tijd files op de snelwegen en aan de kades. Enkel omdat schepen en vrachtwagens niet meer kunnen laden en lossen. ICT- en Digital profielen met ervaring in cybersecurity zijn dus van kritiek belang.

Het gaat daarbij om cyberspecialisten in het algemeen, maar vooral ook om OT-cyberspecialisten. Klaas Bernaert: “De impact van OT security breaches is vaak groter omdat het per definitie de operations raakt.”

Niet enkel betreffende cybersecurity zijn specialisten belangrijk. Al enkele jaren groeit de vraag naar IT-specialisten die de fysieke processen in de sector kunnen automatiseren.

Als laatste is er een exponentiële vraag naar data-specialisten. Logisch, want big data liggen aan de grondslag van efficiëntie. Kijk bijvoorbeeld naar predictive maintenance: de mogelijkheid om defecten in machines sneller te detecteren en daarmee storingen te voorkomen.

90%

“90% van de wereldhandel verloopt via de zee. De haven van Antwerpen-Zeebrugge is daarmee cruciaal voor onze economie. Maar mochten hun IT/OT-systemen platliggen, dan staat het verkeer in ons land vrijwel direct vast. Cyberspecialisten zijn dus van groot belang.”

Klaas Bernaert
Managing Consultant bij Amon

Als recruiter moet je IT- en Digital talent duidelijk maken dat zij het beleid voor de komende jaren mee kunnen definiëren en bepalen.


Klaas Bernaert
Managing Consultant bij Amon

Belangrijkste takeaways voor recruiters

Veel sectoren, zoals de financiële sector, hebben de laatste 10 jaar op het vlak van digitale technologie en security een hoog niveau van maturiteit bereikt. Terwijl de logistieke sector eerder aan het begin van deze digitalisatieslag staat.

Dat klinkt in eerste instantie als een nadeel voor de sector, maar dat is het wat betreft rekrutering zeker niet. Sterker nog: bedrijven in de logistieke sector zijn zich vaak niet bewust van de USP’s die dit voor hen meebrengt.

Klaas Bernaert: “Als je als bedrijf minder ver staat in de digitale transformatie, maar wel een duidelijke digitale ambitie hebt, dan heb je een gigantisch potentieel om de schaarse IT-profielen aan te trekken. Recruiters spelen hierin een sleutelrol: zij moeten professionals duidelijk maken dat zij niet enkel een bedrijf kunnen ondersteunen, maar dat ze het beleid voor de komende jaren kunnen helpen definiëren en bepalen.”

Het is dus cruciaal om de impact van digitale profielen binnen organisaties te concretiseren. Zorg dat je als recruiter de uitdagingen en de context van het bedrijf kent. Breng de impact van de potentiële werknemer in kaart en schets hoe zij kunnen bijdragen aan het grotere verhaal. Wees daarbij zo concreet mogelijk: Werkt een professional bijvoorbeeld op de kritische infrastructuur, of zorgt hij of zij dat de business-continuïteit gehanteerd wordt?

Op die manier kan je het schaarse IT-talent overtuigen. Daar ligt de grote meerwaarde van – en uitdaging voor – recruiters.

Voor kandidaten

Op zoek naar een waardevolle job in de logistieke sector? Wij vinden de uitdaging die bij jouw profiel en ambities past.
Lees meer

Voor werkgevers

We vinden de juiste ICT-profielen waarmee u op een duurzame manier uw ambities realiseert.
Lees meer
Back To Top