Skip to content
IT RECRUITING & STAFFING COMPANY OF THE YEAR
Terug naar Overzicht

DataNews Awards: Amon is wederom IT Recruiting & Sourcing Company of the Year

Op 30 mei 2024 won Amon voor de tweede keer de titel ‘IT Recruiting & Sourcing Company of the Year’. Daarmee haalden we het van maar liefst 27 andere genomineerden. Een prestatie die het voltallige Amon-team doet blaken van trots! Met deze award eert DataNews dan ook de dienstverleners die andere organisaties helpen bij het vinden, aantrekken en behouden van het hoogste goed: het juiste IT-talent op de juiste plaats.

Waarom Amon de meeste stemmen van het grote publiek wist te veroveren en hoe we het verschil maken voor IT-talent in België en ver daarbuiten? Christophe VanDriessche, onze oprichter en Managing Director, gaat er met plezier dieper op in.

Tussen de genomineerden voor ‘IT Recruiting & Sourcing Company of the Year 2024’ stonden sterke namen. Waarom springt Amon eruit?

Christophe: “Ik ben natuurlijk geen objectieve bron (lacht), maar voor mij springt Amon eruit om verschillende redenen. Naast het feit dat we door de jaren heen in België een ijzersterke positie hebben opgebouwd in het rekruteren van zowel IT-specialisten als IT-executives, zijn er een aantal nieuwigheden waarmee we ons nog verder onderscheiden.

Een eerste is onze internationale search- en adviesafdeling die we in 2023 hebben opgezet. Daarmee vissen onze 500 b2b-klanten in een veel grotere talentvijver. Zo slaan we twee vliegen in een klap: we helpen hen tekorten opvangen in een krappe arbeidsmarkt én we stellen hen in staat om de continuïteit en groei van hun IT-afdelingen te vrijwaren. Daarnaast bevat ons netwerk sinds kort een sterke poule van zeer ervaren CIO’s. Zij geven bedrijven en organisaties onafhankelijk advies over de structuur van hun IT-organisatie of cruciale IT-investeringen. Kortom, we bieden zoveel meer dan een klassiek rekruteringsbureau.

Verder vind ik Amon ook uniek in de markt omdat we het belang van people management en talentontwikkeling in IT-afdelingen actief promoten. Dat onderstrepen we onder meer met ons jaarlijkse event ‘This is IT’, dat in november aan zijn 10e editie toe is. Centraal daarin staat de uitreiking van de ‘IT & Digital Coach of the Year’-award. Bovendien kan je bij ons terecht om je héle Dream Team te bouwen. Van IT-specialisten tot -managers en -executives: we hebben contacten met de beste profielen voor elke mogelijke rol om je IT klaar te stomen voor de toekomst.”

Op 30 mei kwam Amon als winnaar uit de bus. Wat betekent deze overwinning voor jullie team?

Christophe: “Het is echt een enorme boost. Niet in het minst omdat we de award als een erkenning zien vanuit de IT-community dat we de juiste stappen zetten. Maar ook dat onze investeringen, om zowel onze klanten als IT-specialisten en IT-managers te helpen groeien, hun vruchten afwerpen.

Al toont deze award ook aan dat we ons als team met succes blijven heruitvinden om aan de behoeften van de markt te voldoen. Voor ons draait ‘executive search’ bijvoorbeeld om meer dan alleen maar mensen zoeken. Het is een job die een breed scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich meebrengt. Door Dream Teams in IT & Digital te bouwen, bouwen we bij Amon ook mee aan IT-organisaties in binnen- en buitenland. Zo heb je in ons team dus een grote impact.

Kortom, de prijs is in eerste instantie vooral een pluim op de hoed van onze huidige medewerkers. Tegelijk is deze overwinning eveneens goud waard voor employer branding. Net als de teams van onze klanten is ook onze eigen ploeg in volle groei: hoe meer topspelers we over de streep kunnen trekken, hoe beter.”

Amon gaat veel verder dan een klassiek rekruteringsbureau.

Christophe VanDriessche

Dat het Amon-team blijft groeien, kwam er niet van vandaag op morgen. Welke hindernissen moesten jullie overwinnen?

Christophe: “Onze reis begon bijna 20 jaar geleden toen IT-recruitment uit de Angelsaksische wereld kwam overgewaaid. ‘No cure, no pay’-modellen zwaaiden daar de plak en de rekruteringsfocus lag nagenoeg volledig op IT-specialisten, niet op IT-executives. Zo vertrouwden werkgevers ‘executive search’ vooral toe aan generalistische headhuntingkantoren. Kortom, onze niche bestond nog niet.

Stap voor stap is het Amon echter gelukt om IT-recruitment ook te introduceren in de wereld van ‘executive search’. Daarbij verlegden we de focus gaandeweg van kwantiteit naar kwaliteit in het zoekproces en vervingen we ‘no cure, no pay’ door andere modellen. Ook zijn we erin geslaagd om het hetzelfde kwaliteitsniveau als voor ‘executive search’ te gaan toepassen voor het bouwen van complete IT-teams. Niet enkel voor het headhunten van IT-executives dus, maar ook voor IT specialisten. We hebben daarbij nooit de goedkoopste willen zijn, maar wel de beste. Dat boezemt vertrouwen in.”

Het Amon-team zag de voorbije jaren zowel IT als rekrutering vanaf de eerste rij veranderen. Wat zijn de opvallendste trends?

Christophe: “Wat vooral opvalt: de afgelopen tien jaar hebben we een aanzienlijke verschuiving gezien in de structuur en dynamiek van IT-afdelingen en -teams. Die hebben vandaag veel meer interactie met ‘de business’ en dat vereist een ander type leiderschap en een ander soort teamsamenstelling.

Tegelijk creëert die tendens nieuwe uitdagingen voor hr-managers en bedrijfsleiders. Het is immers weinig evident om de juiste mensen met de juiste skills en attitude te vinden om in die veranderde context te floreren. Net daarom leggen we bij Amon sterk de nadruk op een open dialoog. Zo leren we hun organisatie door en door kennen en verzamelen we de nodige inzichten om hen te adviseren over tal van aspecten. Van de meest effectieve en efficiënte organisatie- en teamstructuren definiëren tot bepalen welke profielen ze écht nodig hebben voor duurzame groei.”

ICT en Digital staan nu veel meer in contact met ‘de business’ dan vroeger.
Dat vergt een ander soort leiderschap en teamsamenstelling.

Christophe VanDriessche

Stel, je kan één iets veranderen in de wereld van IT-rekrutering. Wat zou dat zijn?

Christophe: “Dan zou ik graag de perceptie over ons werk veranderen. Niet iedereen weet wat er allemaal bij onze job komt kijken. Om organisaties te ondersteunen bij het bouwen van hun IT-teams, moeten we hen bijvoorbeeld door en door kennen voordat we zelfs maar beginnen te zoeken naar geschikte kandidaten. En om dat snel te bereiken en tegelijk onze klanten uit te dagen over hun visie op talentontwikkeling, moeten we ook nog eens van alle markten thuis zijn.

De juiste medewerkers vinden is de succesfactor in elke IT-organisatie – en dat in goede banen leiden vereist veel expertise. Maar het geeft ook veel voldoening, omdat we echt een grote impact kunnen hebben.”

Wanneer weet je dat je écht het verschil hebt gemaakt?

Christophe: “Zowel onze klanten als kandidaten leggen de lat hoog voor zichzelf en dus – terecht – ook voor ons. Hun feedback is dus wat het meeste telt. Maar niet iedereen deelt die op dezelfde manier, dus moet je weleens tussen de regels lezen. Ik heb bijvoorbeeld klanten en kandidaten gehad die na enkele diepgaande gesprekken een complete ommekeer hebben gemaakt als ze merkten dat ons advies relevant was.

In feite zit het zo: als een kandidaat of klant je als coach in plaats van recruiter ziet en aan de slag gaat met je aanbevelingen, dan is dat het mooiste compliment dat we kunnen krijgen. Want dat bevestigt dat je impact tastbaar wordt in praktijk. En dat je effectief meebouwt aan hun Dream Team.”

Een kandidaat of klant die je als coach in plaats van recruiter ziet,
dat is de mooiste feedback die we kunnen krijgen.

Christophe VanDriessche

Bedankt aan iedereen die Amon mee naar de overwinning heeft gestemd. Much appreciated! 🙏
Herbeleef hier de DataNews Awards.
Back To Top