
Tussen droom en discipline
Bij Meat&More leidt Micha een team van ruim 50 IT-professionals. Zelf begon hij ooit als Divisiemanager IT, maar hij kreeg na iets meer dan 2 jaar ook Finance en Data onder zijn vleugels.
“Mijn rol bestaat erin de link te leggen tussen de droom van Meat&More en wat wij daar vanuit onze disciplines aan kunnen bijdragen”, vertelt Micha. “Concreet betekent dat: focus aanbrengen, de juiste mensen aantrekken én structuren creëren die mensen gelukkig maken in hun job.”
Dicht bij de business
Bij Meat&More is de IT-structuur bewust opgebouwd rond productteams die dicht bij de business staan. Elk team is verantwoordelijk voor één of meerdere businessdomeinen – zoals HR, logistiek of verkoop – en bestaat uit analisten, developers, testers en application owners.
De nadruk ligt op ownership en klantgerichtheid. Micha: “Die ingesteldheid is essentieel om snel en efficiënt beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat je medewerkers zich echt betrokken voelen.”
“We bouwen aan teams die proactief in dialoog gaan met de business, die luisteren en het échte probleem proberen te ontrafelen. Alleen zo kom je tot de juiste technologische oplossingen.”
Micha Albertijn (Meat&More)
Dreamteam in actie
Micha’s dreamteam is dan ook ambitieus, verbindend en resultaatgericht. “Je zou kunnen stellen dat onze divisie groot genoeg is om als een zelfstandig bedrijf binnen Meat&More te functioneren”, voegt Micha toe. “Zo pakken we het ook aan: met een leadership-team voor IT, duidelijke processen en regelmatige evaluaties.”
Wat het team onderscheidt, is de gedeelde mentaliteit: “Collega’s voelen perfect aan wat prioriteit heeft, zonder dat iemand het hoeft te zeggen. Die autonomie ondersteunen we met rituelen zoals onze ‘MEAT-IT’-kwartaalmeeting, interne ‘Lunch & Learn’-sessies en peer-overleg via ‘chapters’ en expertgroepen.”
Generatieverschillen? Geen probleem, maar een troef!
In een snelgroeiende organisatie zoals Meat&More komen heel wat generaties elkaar tegen op de werkvloer. Micha ziet dat als een meerwaarde: “Jongeren willen snelheid en tastbaar resultaat. Collega’s met meer jaren op de teller hebben dan weer meer oog voor processen en governance. Door projecten in kleinere stukken op te delen, creëren we ruimte voor snelle successen én voor grondige procesbewaking, zodat beide profielen zich gemotiveerd blijven voelen.”
Naast verbondenheid tussen collega’s is ook nieuw talent cruciaal om te blijven groeien als organisatie. Geen makkelijke klus! “Het juiste IT-talent trek je enkel aan door een eerlijk en inhoudelijk sterk verhaal te brengen”, aldus Micha. “Daarom laten we kandidaten zien wat er écht gebeurt in ons bedrijf. De volledige keten – van productie tot winkelvloer – komt hier samen. En tegelijk krijg je bij ons autonomie en ruimte om te groeien. Dat voel je: ‘we practice what we preach’.”
“Bij Meat&More creëren we verbondenheid met structuur en spontaniteit. Collega’s krijgen de ruimte om hun stem te laten horen én te bouwen aan iets dat groter is dan zijzelf.”
Micha Albertijn (Meat&More)
Ownership is geen toeval
Dat autonomie staat of valt met ownership, zal niemand ontkennen. “Maar ownership ontstaat niet vanzelf”, gaat Micha verder. “Je moet duidelijke doelen stellen, die concreet en haalbaar zijn. Als collega’s weten wat er verwacht wordt en ze zien dat het behapbaar is, nemen ze vaak spontaan hun verantwoordelijkheid op.”
Dat ownership vertaalt zich ook in de innovatieaanpak van Meat&More. AI en automatisering maken sinds 2018 deel uit van de organisatie, met toepassingen in retailvoorspellingen, security, documentatie en testing. “De technologische collega’s zijn zelf beginnen experimenteren met AI-toepassingen”, voegt Micha toe. “Vanuit IT hebben we dan de rol opgenomen om die experimenten in goede banen te leiden. Anders gesteld: we combineren vrijheid met structuur. Ondertussen volgt de business dit pad ook zelf. Missie geslaagd dus!”
Van falen naar leren
Micha’s leiderschapsstijl is gevormd door twee cruciale inzichten. Eén: voor elke vlotte, geslaagde go-live is er een andere die voorafgegaan wordt door een moeilijke of uitgestelde poging. “Falen hoort er nu eenmaal bij”, aldus Micha. “Wat telt, is dat je eruit leert om het de volgende keer beter te doen.”
Twee: stevige maar respectvolle discussies scherpen de visie. “Ik heb het geluk gehad al vroeg in mijn carrière te mogen meedenken”, aldus Micha. “Dat heeft me gemaakt tot de sparringpartner die ik elke dag probeer te zijn.”
Micha’s gouden raad voor startende leiders? “Vernauw je blik niet te snel en durf verrassende keuzes maken. Proef in de beginjaren van verschillende domeinen en ga op zoek naar wat echt bij je past. Kijk verder dan een gouden kooi. Zoek een plek waar inhoud, cultuur en mensen matchen. En vooral: blijf zelf aan het stuur van je pad.”