2020 was in zowat alle opzichten een bijzonder, onvoorspelbaar en bewogen jaar. En de maatschappelijke impasse door het coronavirus gaat ook in 2021 nog even door. Als headhunters in ICT en Digital zitten we op de eerste rij als er zich bewegingen en trends aftekenen. Want wij staan dagelijks intens in contact met zowel bedrijven als IT-specialisten.
Amons managing director Christophe VanDriessche en partner Steven De Poortere delen de opvallendste trends in het rekruteren van IT’ers.
Trend 1 – Investeringen in IT weerspiegelen toekomstvisie
“Er was in het eerste kwartaal van 2020 wel even paniek in de bedrijfswereld. Ondernemingen zetten plots hun recruitment-inspanningen stop. Maar vanaf april is de vraag naar uitvoerend IT-personeel (ontwikkelaars, analisten, architecten, …) alleen maar toegenomen,” zo stelt Christophe VanDriessche vast. “En ook de vraag naar IT-managementprofielen en -executives was nog nooit zo hoog.”
“Dat hoeft niet te verbazen,” vult Steven De Poortere aan. “Banken, automobielconstructeurs, retailers en zelfs zorginstellingen worden meer en meer ‘IT-bedrijven’. En dus neemt de vraag naar specialisten toe. Digitalisatie is nog nooit zo snel vooruit gegaan als in 2020. En ook in 2021 zal er 6 % meer in IT geïnvesteerd worden, las ik in een artikel in Datanews. Bedrijven investeren in IT op basis van hun groeiverwachtingen. Hun IT-inspanningen vertellen dan ook veel over hun toekomstvisie.”
“We mogen niet vergeten dat we al twee decennia een snelle digitale (r)evolutie doormaken,” benadrukt Christophe. “De pandemie heeft het belang van IT alleen nog meer onderstreept, want hoe zou thuiswerk eruit gezien hebben zonder razendsnelle netwerken, clouddiensten en SaaS-platformen?”
In veel bedrijven is de IT-afdeling het speerpunt van de organisatie geworden. De verwerking en interpretatie van data zijn vandaag cruciaal om concurrentieel te blijven.
Christophe VanDriessche, managing director Amon
Trend 2 – IT-teams nemen brugfunctie op
“Elke onderneming die vandaag ambitie toont, is IT-driven,” zegt Steven De Poortere. “De traditionele, ondersteunende IT-diensten gaan eruit, en de verwachtingen naar competenties van IT-specialisten stijgen al jaren op rij. Omgekeerd zijn ook de medewerkers veeleisend geworden, omdat ze zo gegeerd zijn.”
Medewerkers willen zichzelf absoluut kunnen terugvinden in de bestaansreden van de organisatie. Wanneer de visie en strategie niet helder zijn, of in de dagelijkse cultuur dode letter blijken, dan vertrekken ze.
Steven De Poortere, managing partner Amon
“Bedrijven moeten heel gericht hun teams verstevigen en opbouwen,” geeft Christophe mee. “IT-leiders en -medewerkers nemen de rol op van brugfunctie naar de businessafdelingen. Zet dus volop in op talentontwikkeling. Maar durf ook gerichte vervangingen en uitbreidingen te doen als dit een sterk team ten goede komt. Inspirerend leiderschap bij je IT-teams is daarin een sleutelfactor.”
“De overlevingskans van heel wat bedrijven staat of valt met de performance van hun IT-teams. HR en IT moeten absoluut nauwer gaan samenwerken. Zo niet, dan blijft het dweilen met de kraan open en dreigt het continu moeten aantrekken van nieuwe mensen miljoenen te kosten,” voorspelt hij nog.
Trend 3 – Verwachtingen van IT’ers worden alsmaar hoger
Heeft de coronacrisis de jobverwachtingen van IT-specialisten veranderd?
“De jobinhoud is voor medewerkers nog altijd doorslaggevend, maar het aanbod aan interessante jobs is zo uitgebreid, dat je daarmee alléén geen nieuwe medewerkers zal overhalen. Het salarispakket, allerhande extralegale voordelen, interessante oplossingen om het nettoloon omhoog te krijgen zoals de IP-ruling (waarbij je deels in auteursrechten – Intellectual Property – uitbetaald wordt, wat veel lager belast wordt, n.v.d.r.). Maar deze verwachtingen bestonden vóór 2020 ook al,” zegt Christophe.
“Nieuw is dat medewerkers stevig geproefd hebben van de vrijheid om thuis te werken. Daar zal je niet meer omheen kunnen. Teken daarnaast maar alvast een tastbaar groeipad uit en een duidelijke teamvisie. Zet in op een sterke interne employer brand – en maak die ook waar. Schenk aandacht aan softe HR-elementen zoals ondersteuning van de work-life-balance, voldoende verlofdagen, individuele coaching en creatieve teamcontacten. Veel investeringen, dat klopt. Maar nog altijd de moeite waard, want goede IT-krachten lonen!”
Steven De Poortere gaat nog even in op de relevantie van de jobinhoud én de context: “Mensen hebben veel tijd gehad om zich de vraag te stellen: Waarom doe ik dit eigenlijk? Wat vind ik echt belangrijk? Waar zal ik op lange termijn zelf voldoening uit halen? Het is dus een kwestie van als werkgever een gezond evenwicht te vinden tussen enerzijds bouwen aan je teams en aan je bedrijfscultuur – waar betrokkenheid en aanwezigheid een speerpunt is – en anderzijds de medewerkers voldoende flexibiliteit en thuiswerk gunnen om zelf hun tijd in te delen zoals het uitkomt.”
Tot slot merken we bij het headhunten van IT-managers een niet onbelangrijke trend: ze verwachten steeds vaker een plek aan de directietafel. Niet verwonderlijk, gezien het belang van IT voor de hele organisatie.
Herkenbaar voor jouw bedrijf? We gaan graag met je in gesprek over het uitbouwen van solide IT-fundamenten voor jouw organisatie. Neem contact op.