IT RECRUITING & STAFFING COMPANY OF THE YEAR
Ga naar hoofdinhoud

Marc Peelman

Chief Data Officer

Nationale Bank van België

Marc Peelman

“Doordat elke collega ‘mee’ is, realiseerden we ongewoon snel de nieuwe datastrategie”

De Nationale Bank van België, een essentiële organisatie in de Belgische samenleving, zit midden in de transitie om een datagedreven organisatie te worden. Trekker van die omwenteling: Chief Data Officer Marc Peelman. Een ervaren CDO met het hart van een coach.

Wat betekent inspirerend & coachend leiderschap voor Marc?

“Door mezelf een coördinerende rol aan te meten, slaag ik erin om een top-down-beslissing – de keuze voor datagedreven werken – om te buigen tot een bottum-up participatief traject. Dat maakt de uitdagingen haalbaar. Binnen de Nationale Bank is de datamaturiteit van de medewerkers namelijk heel divers en hebben we hiërarchische structuren die we moeten loskoppelen van de logica van de data value chain.

Dat we op korte tijd een volledig nieuwe data governance realiseerden, schrijf ik toe aan de coachende manier waarop ik het project leid: ik zorg ervoor dat medewerkers zich deel voelen van het geheel. Ik laat hen, op een manier die bij de persoon past, hun grenzen opzoeken en verleggen, en feliciteer hen met de resultaten die ze boeken. Zo groeit hun ambitie en worden ze autonomer in het vinden van oplossingen.”

Op welke persoonlijke realisaties is hij het meest trots?

“Mijn stokpaardjes zijn transversaal stakeholdermanagement en sterke communicatie. Voor mij zijn dit dé sleutels om alle medewerkers van de Nationale Bank te betrekken bij een groot veranderingstraject als de nieuwe datastrategie.

Daardoor lukte het om binnen het jaar de nieuwe governance-structuur vorm te geven, de nieuwe data- en informatiearchitectuur af te kloppen en de strategie concreet te maken. We werken in kleine, agile teams en elke medewerker ziet duidelijk waar zijn/haar werk toe bijdraagt. Doordat we letterlijk iedereen betrekken en de ‘elasticiteit’ van elke collega respecteren, kregen we dit voor mekaar in een voor deze organisatie ongewoon korte tijdspanne.”

Terug naar overzicht
Back To Top

AWARDWINNING
ICT RECRUITING & SOURCING COMPANY